Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality > 1989: Chceme dýchat – projekce filmu s besedou

1989: Chceme dýchat – projekce filmu s besedou



Datum konání:
22.11.2023

Ve středu 22. 11. se v rámci 19. ročníku Měsíce filmu na školách konala v Loutkovém sále MFC Březová vzdělávací akce pro žáky 8. a 9. ročníku.


Letošní téma bylo inspirováno novým filmem režiséra Karla Strachoty s názvem 1989: Chceme dýchat. Film se zaměřuje na tzv. „závadovou mládež“, která se snaží navzdory represím komunistického režimu žít svobodně, v souladu se svými ideály. Děj filmu se odehrává především v Teplicích v období normalizace. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty.


Po projekci filmu následovala beseda s panem Ing. Michaelem Rundem, ředitelem sokolovského muzea a autorem řady knih týkajících se dějin sokolovského regionu. Našim žákům vyprávěl o listopadových událostech roku 1989 v Sokolově, přidal i své vlastní vzpomínky na (nejen) listopadové události. Besedu obohatili svými vzpomínkami i další členové pedagogického sboru, kteří zavzpomínali na dobu svého mládí. Naši žáci mohli kdykoli během besedy pokládat dotazy a ptát se na cokoli, co je z tohoto období zajímalo. Projekce filmu s besedou tak vhodně doplnila výuku moderních československých dějin.


Díky zapojení do projektu Měsíc filmu na školách naše škola bezplatně obdržela mj. doprovodnou plakátovou výstavu k promítanému filmu, která bude do konce listopadu ke zhlédnutí v lobby naší školy.


Na závěr bych chtěla poděkovat za skvělou spolupráci pracovníkům KD a MFC Březová a samozřejmě našemu hostu, panu Rundovi, který i přes své časové vytížení přijal mé pozvání a s našimi žáky pobesedoval.